städa hemmet och få det mer organiserat

Att städa – och hålla ordning i hemmet

Har du problem med ansamlingar av oviktiga saker som du måste vada igenom? Oordning stör de flesta. Med många pågående aktiviteter med barnen, arbete osv kan städningen ibland hamna på efterkälken. I den här artikeln ger vi några städtips för hur du kan hantera oordning och hålla hemlivet funktionsmässigt genom att städa till lägst pris – dvs gratis helt själv.

Städa dig till ordning hemma

Det första steget i varje städprojekt är att bestämma vad man vill behålla och vad man kan göra sig av med. Om du har problem med oordning och saker överallt kan det vara så att du är något av en samlare. Saker man behållit av sentimentala skäl kan vara svåra att göra sig av med, men vi tenderar att spara för många saker som vi aldrig kommer att behöva. När behövde du senast konsultera din deklaration från 1962? Just det, det är bara mer skräp.

Det bästa sättet att börja sortera är att skapa tre högar

Hög ett är skräphögen. Här hamnar allt du inte använt på ett år eller mer och som du med handen på hjärtat inte kan se någon användning för de kommande sex månaderna.

Hög två är säljhögen. Denna hög är för saker som är i gott skick och fungerar men som du inte har någon egentlig användning för. Istället för att kasta bort dem kan du sälja eller ge bort dem till någon som uppskattar dem och kanske få några slantar på köpet. Du kanske väljer att använda pengarna till att införskaffa containrar eller annat för att hålla ordning i hemmet.

Hög tre är spara högen. Denna hög består av saker du verkligen behöver i ditt normala liv. Målet med hela övningen är att få ner volymen på denna hög till hanterbar storlek. Man måste kontinuerligt gå igenom spara högen. Saker som verkligen behövs kommer inte att hamna i någon hög alls.

Åk till soptippen med skräp

När du gått igenom skräpet, gjort en vända till soptippen, sorterat in gamla dokument i pärmar och dokumentsamlare och kanske sålt något för lite fickpengar, är det dags att ta itu med återstoden av hemmet.

Gå successivt igenom spara högen och ställ tillbaka sakerna på sina platser. Låt inte modet svika dig: när man tappat rytmen kan det vara svårt att börja igen. Försök bli färdig när du väl börjat. Mycket snart kommer du att se resultat. Du kommer snart att börja minnas var allt finns och få en känsla av frihet.

Allt som behövs är ett beslut, och om du verkligen önskar ett ordnat och städat hem, ta ett djupt andetag, beväpna dig med ett leende och få det gjort!