hur rengör man ett akvarium?

Steg för att rengöra akvarium – även ett väldigt smutsigt akvarium

Vet du hur man ska rengöra akvarium? Trots alla tappra försök så kan livet ibland komma i mellan och du tappar kontrollen över ditt akvarium. Varje dag så säger du att du ska ta itu med det, och helt plötsligt så är det för sent. Du börjar fundera på om det kanske inte skulle vara bättre att bara tömma ut alltihop, slänga bort det och börja om från början. Det har hänt mig också, tro mig. Men stanna upp ett tag innan du faller för frestelsen! Om du gör det så kommer du också att tappa alla de goda bakterierna som byggts upp i akvariet. Det är bara om ditt akvarium är i ett verkligt dåligt skick som det kan vara värt det att börja om igen.

Rengöring av ett smutsigt akvarium

Om du nu märker att du har ett smutsigt akvarium hemma, så lär dig av mig genom att läsa nedan hur du rengör det. Om du inte orkar rengöra själv, kontakta en rekommenderad städfirma för pris på detta.

Du kommer att behöva några verktyg. Och oroa dig inte, du kan rengöra ditt akvarium på ett bra sätt utan att tappa dina kolonier av goda bakterier. Det krävs bara lite tid och kraft men belöningen kommer att vara ett skinande rent akvarium och glada fiskar. Så, låt oss förbereda oss inför striden.

Dessa är dina vapen för att rengöra akvarium

 • Algskrapare eller skrubbande svamp
 • Rakblad av plast (använd plast på akvarium av akryl)
 • Vattenhävert
 • Hink
 • Blekmedel
 • Fönsterputsmedel för akvarium
 • Filtermedia
 • Filterborste
 • Pappershanddukar
 • Gamla badhanddukar

Du kommer att finna det enklare att rengöra ditt akvarium om du gör det i denna ordning:

 1. Insidan av glaset
 2. Dekorationerna
 3. Gruset
 4. Utsidan glaset och taket
 5. Filtren

Lyft först och främst ur dina fiskar och övriga djur som bor i ditt akvarium. Lägg dem i en bunke som är reserverad till denna användning endast och använd bara vatten från ditt akvarium. Var försiktig med var du förvarar hinken. Det är alltid en god idé att ha en särskild hink endast till ditt akvarium, till att skopa vatten då du ska byta vatten, eller som i detta exempel, för att förvara dina fiskar medan du rengör i akvariet. Se till att du använder en helt ny hink. Gamla hinkar kan ha rester av kemikalier eller rengöringsmedel som kan överföras till ditt akvarium.

Rengöring av insidan av glaset på akvariet

Ta din algskrubbare och rengör insidan av glaset. Du kan hitta många olika skrubbare hos din djuraffär. Några har handtag medan några bara är själva svampen. En del är till och med utrustade med magneter så att du slipper stoppa handen i vattnet då du har en magnet på varsin sida glaset. Men dessa är bättre för underhåll snarare än djuprengöring. Även om du kan tycka att de skrubbsvampar som du ser på djuraffären ser exakt likadana ut som de som finns i den vanliga affären eller i ditt kök, så köp den på djuraffären. Använd ALDRIG någon annan svamp. Skrubbsvampar till hushållet kan innehålla rengöringsmedel eller kemikalier som kan döda dina fiskar.

Om du har beläggningar på glasrutan som inte går bort kan du använda ett rakblad. Om akvariet är gjort av akryl så se till att du använder ett rakblad av plast eftersom standardrakbladet kan repa akrylytan.

Rengöring av akvariedekorationer

Ta bort alla stenar, dekorationer och plastväxter som är täckta med alger eller om ser smutsiga ut.

Ännu en gång, använd ALDRIG tvål eller diskmedel på dessa saker! Det kan vara dödligt för dina fiskar. Skrubba dem med din algskrubbare. Detta kommer att få bort det mesta av algerna och smutsen. Om du har några delar som är särskilt smutsiga så kan du blötlägga dem i en hink med 100 % rent blekmedel. Låt dra i ungefär 15 minuter och skrubba sedan bort de envisa fläckarna. Skölj föremålen sedan ordentligt noggrant och låt dem lufttorka.

Kanske blir du förvånad över att höra att levande växter också att tvättas med blekmedel om det behöv, med undantag för stjälkväxter. Levande växter kan tvättas med en femprocentig blandning av blekmedel i vatten.  Låt dem dra i endast 2 till 3 minuter och skölj dem sedan ordentligt i rinnande vatten.

Tvätta gruset i ett akvarium

Dammsug gruset i ditt akvarium med en vattenhävert. Du kan skaffa dig en som du kan direkt koppla ihop med kökskranen för att suga ut vattnet och sedan använda samma slang för att fylla upp akvariet igen. Dammsug gruset ordentligt tills allt smuts är borta. Jag har många gånger nästan fått helt slut på vatten och det fortfarande är mer smuts kvar, men då häller jag bara på mer vatten och suger ut det till gruset är rent.

Utsidan av glaset

Nu är det dags att rengöra taket, lamporna och utsidan av glaset. Använd inte vanligt fönsterputs då de ofta innehåller ammoniak. Om du känner dig frestad att använda medel för beläggningar eller andra kommersiella rengöringsmedel – så stopp! De är väldigt giftiga för fiskar. Köp ett rengöringsmedel från din djuraffär som är framtaget just för detta ändamål eller använd vinäger. Och komihåg, skölj allt ordentligt efteråt och skölj sedan igen! Även om du rengör utsidan av glaset så måste du vara väldigt försiktigt. Det är dumt att ta några risker.

Rengöra akvariefiltret

Nu när det mesta av akvariet är rengjort kan du dekorera det igen och sätta tillbaka växterna. Rengör inte ditt filter ännu utan vänta ett par veckor. Jag vet att du är mitt i städartaget nu, men försök att inte röra ditt filter. Du har när du rengjort akvariet stört dina kolonier av goda bakterier. Men som tur är så bor de även i dina filtermedia. Cirkulationen av rent vatten i filtren kommer att hjälpa att återställa miljön i akvariet. Om du rengör filtret samtidigt som du rengör akvariet så kan du göra att ammoniaknivåerna blir så höga att det dödar dina fiskar.

Okej, men nu är det några veckor senare och du är redo för att rengöra ditt filter. Byter du bara ut ditt filtermedia eller rengör du alltihop? Beroende på vilket media du använder så är svaret också olika. Om ditt filtermedia är gjort av jonbytare harts, karbon eller ammoniakabsorberade filter, så byt ut det om det suttit i filtersystemet i mer än tre veckor. Median är utslitet efter denna tid och ger inte längre samma resultat som innan. Mekaniska filter såsom svampar, keramiska ringar och fiber kan enkelt sköljas av för att få bort smutsen från dem, och samtidigt behålla bakterienivån mer eller mindre intakt. För att skydda bakterierna använd vatten med samma temperatur som det i ditt akvarium och lägg tillbaka median i filtret omedelbart.

Du bör också rengöra rören och de andra delarna av filtersystemet. Du kan använda en filterborste för att få bort allt slem eller smuts som kan ha samlats i alla vinklar och vrån.

Gör ett städschema för att städa akvariet

Nu när ditt akvarium är vackert igen så kan det vara en bra idé att skapa ett schema för underhållet av det så att du slipper spendera en hel dag med att rengöra det igen. Byt ut delar av vattnet varannan vecka, och ta bort alger på insidan glaset och på dekorationerna en gång i veckan, eller så fort du ser det. Det är nu de där svamparna med magneter är suveräna att ha. Du kan hålla dina fisknät i ett suveränt skick genom att blötlägga dem i blekmedel nu och då och sedan skölja dem noggrant. Ditt akvarium kommer att bli din nya stolthet och du kommer kunna njuta av att se dina fiskar igen.